DogoDol

Méret

  • Termékleírás
  • Leírás

A DOGOdol® egy neuroprotektív hatással bíró kutyák és macskák számára kifejlesztett táplálék-kiegészítő takarmány.Idegsejteket védő,  neurodegeneratív folyamatokat lassító hatás.

Bővebben a termék aktív összetevőiről:

Palmitoil-etanolamid (PEA): Kémiai szempontból a PEA a palmitinsav etanol-aminnal alkotott amidja. Ez egy endogén molekula, amely különösen nagy mennyiségben fordul elő az agyszövetekben. Számos élelmiszerben is jelen van, például szójában, paradicsomban, tojásban, földimogyoróban, borsóban stb. A PEA endogén szinten szintetizálódik, olyan ingerek nyomán, amelyek képesek immunválaszt kiváltani; Számos tanulmány kimutatta, hogy a PEA endogén szintje hogyan változhat gyulladásos folyamatokat követően. A PEA antioxidáns tulajdonságairól ismert; sejtszinten ez neuroprotektív hatást válthat ki.

Az avokádó és a szója el nem szappanosítható frakciója: Az avokádóolaj és a szójababolaj, mint minden olaj, egy túlnyomórészt „elszappanosítható frakcióból” áll, amely trigliceridekből, digliceridekből és monogliceridekből áll, valamint egy „elszappanosíthatatlan frakciónak” nevezett komponensből, amely másodlagos vegyületek sorozatából áll. Az olaj el nem szappanosítható frakciója az a kémiai komponens, amely marónátronnal érintkezve nem reagál, így oldatban marad. Különféle kémiai összetevőkben gazdag, amelyek az olaj típusától függően változnak. Az avokádóolajban az olaj körülbelül 2-12%-át teszi ki, és főként fitoszterolokból, terpénalkoholokból, avokatinokból, illékony savakból és zsírban oldódó vitaminokból, köztük az E-vitaminból áll; a szójababolajban az olaj körülbelül 2%-át teszi ki, és főleg szójalecitinből és fitoszterolokból áll. Ezenkét frakciónak a vegyülete alkotja az ASU-Avovida® összetevőt, amely számos tanulmány tárgyát képezi, rávilágítva az ízületek és az izmok egészségére gyakorolt hatására, különös tekintettel a porcvédő hatásra, azaz főként a fitoszterolok (béta-szitoszterol, béta-szitoszterologlukozid, sztigmaszterol, kapeszterol) miatti kollagénszintézis fokozódása az ízületi porcsejtekben, amelyek az ASU-Avovida® fő összetevői közé tartoznak.

 Spirea ulmaria: A rosaceae családjába tartozó évelő lágyszárú növény. Spontán nő nedves hegy- és dombvidékeken, különösen vízfolyások mentén. Főleg ennek a növénynek a virágos csúcsait használják, amelyeket június-júliusban szüretelnek, amikor a virágzás megkezdődik. A szalicilsavat 19. század elején izolálták először a Spirea ulmaria-ból- a jól ismert szintetikusan előállított “aszpirin” előfutára, amelynek neve ettől a növénytől származik. A fitokémiai elemzések kimutatták, hogy a “Filipendula” fajok különösen gazdagok polifenolokban, beleértve a flavonos glikozidokat és az ellagitanninokat. In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a Spirea Ulmaria polifenoljai antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és képesek gátolni az immunválasz különböző mediátorainak szintézisét, mint pl. prosztaglandin E2 (PGE2) és tromboxán B2 (TXB2).

Fitoszterinek: A fitoszterolok növényi szterinek, amelyek különösen nagy mennyiségben fordulnak elő növényi olajokban, diófélékben, hüvelyesekben, magvakban, gabonafélékben, friss gyümölcsökben és zöldségekben. Kémiailag hasonlóak a koleszterinhez, ezért szerkezetét utánozva, sztérikus gátlás miatt, plazmaszintjének szabályozásával csökkenthetik annak felszívódását a bélben. Az elmúlt 15 évben több tanulmány is rávilágított a fitoszterolok további, egyformán fontos tulajdonságaira, köztük bizonyos immunológiai aktivitásra. Úgy tűnik, hogy immunszintű aktivitásuk főként a specifikus limfociták, vagyis a segítő T limfociták (TH1 és TH2) szintjén van, segítve a normál működés fenntartását, így támogatva a specifikus immunitást.

Boswellia serrata Roxb. ex Colebr .: Olibanum kivonat: A Boswellia serrata a Burseraceae családba tartozó közepesen nagy ágú fa. India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet száraz hegyvidékein nő. A drog, vagy a felhasznált növényi rész az a mézga-olajos gyanta, amelyet a fa törzsén végzett bemetszéssel felvesznek amelyet azután egy bambusz kosárban tárolnak, mely speciálisan az olaj eltávolítására és a gyanta megszilárdítására készült. A Boswellia oleo-gumi gyanták körülbelül 30-60% gyantát, 5-10% illóolajat tartalmaznak, a többi poliszacharidokból áll. A Boswellia serrata gyantás része főleg mono-, di- és triterpénekből, valamint pentaciklusos triterpénsavakból áll, mint például a β-boswellsav, az acetil-β-boswellinsav, a 11-keto-β-boswellinsav és az acetil-11-keto-β-boswellinsav. In vitro és állatmodelleken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a boswellsavak beavatkoznak azáltal, hogy gátolják egyes immunválasz mediátorok, például az 5-lipoxigenáz enzim és a leukotriének szintézisét, amelyek elősegítik a szabad gyökök károsodását.

Olea europaea L .: olajfa kivonat: Az olajfa (Olea europea L.) a világ számos részén termesztett gyümölcsfa, de a mediterrán régió a fő termőhely. Az olajfából nyert fő termék a gyümölcsökből kivont olaj, egy húsos ellipszoid vagy tojásdad csonthéjas, amelyet az olajat tartalmazó pép és egy fás és ráncos kő alkot. Az olívaolajat széles körben tanulmányozzák antioxidáns hatása miatt a fenolos komponensek nagy száma miatt. Azonban mindenekelőtt az olajbogyó levelei tartalmazzák a legtöbb ilyen anyagot. A fenolos vegyületek a növények másodlagos anyagcseréjének termékei. Az olajfa esetében a kórokozók támadásával szembeni reaktivitás és a rovarok okozta sérüléseire adott válasz következményei. A fenolos vegyületek öt csoportját azonosították az olajfában: oleuropeozidok (oleuropein és verbaszkozid); flavonok (luteolin-7-glükozid, apigenin-7-glükozid, dioszmetina-7-glükozid, luteolin és dioszmetina); flavonolok (rutin); flavan-3-olajok (katekin) és fenolszármazékok (tiroszol, hidroxitirozol, vanillin, vanillinsav és kávésav). A fenolos vegyületek antioxidáns tulajdonságaikról vagy semlegesítő szabad gyökökről ismertek. A szabad gyökök olyan termékek, amelyek fiziológiás kémiai reakciók során keletkeznek, amelyek oxigént használnak, és nagyon reaktív kémiai anyagok. Ha ezeknek az anyagoknak a termelése túlzott, oxidatív károsodás léphet fel sejtszinten. Ez a sejtkárosodás a krónikus betegségek kialakulásának fokozott kockázatával függ össze, ezért az antioxidáns hatású anyagok bevitele hasznosnak tekinthető az oxidatív károsodás minimalizálására.

C-vitamin: A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és nélkülözhetetlen összetevő, mivel a különböző emlősök nem szintetizálják önállóan. Főleg növényi eredetű élelmiszerekben található meg, például néhány friss savanyú gyümölcsben (citrusfélék, ananász, eper, cseresznye stb.), friss zöldségekben (saláta, radicchio, spenót , brokkoli, káposzta, paradicsom, paprika stb.) és gumók (burgonya). Erőteljes antioxidáns és kofaktor a bioszintetikus és génszabályozó enzimek családjában. A C-vitamin hozzájárul az immunvédelemhez azáltal, hogy támogatja a veleszületett és az adaptív immunrendszer különféle sejtfunkcióit. Fontos szerepet játszik a kórokozókkal szembeni hámrétegként, és elősegíti a bőr oxigéngyökök elleni megkötő tevékenységét, így potenciálisan véd a környezeti oxidatív stressz ellen. A C-vitamin felhalmozódik a fagocita sejtekben, például a neutrofilekben, és fokozhatja a kemotaxist, a fagocitózist és a reaktív oxigénfajták képződését, és végső soron a mikrobák elpusztítását. Beavatkozik a celluláris apoptózis mechanizmusába és a kimerült neutrofilek eltávolításába is a makrofágok fertőzési helyeiről, így csökkenti a nekrózist és az esetleges szövetkárosodást. A C-vitamin szerepe a specifikus vagy ún. génszabályozó hatások szintjén kevésbé ismert, de egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin javítja a B- és T-sejtek (specifikus immunitási sejtek) differenciálódását és proliferációját, valószínűleg génszabályozó hatásai miatt. A C-vitamin hiánya csökkent immunitáshoz vezethet. A C-vitamin pótlás ezért különösen az immunfunkciók támogatásaként javallható.

Bibliography:

Palmitoylethanolamide is a disease-modifying agent in peripheral neuropathy: pain relief and neuroprotection share a PPAR-alpha-mediated mechanism. Mediators Inflamm. 2013;2013:328797. -Di Cesare Mannelli L, D’Agostino G, Pacini A, Russo R, Zanardelli M, Ghelardini C, Caligna­no A.

Neuroprotective activities of pal­157 mitoylethanolamide in an animal model of Parkinson’s disease. PLoS One. 2012;7(8):e41880.

Esposito E, Impellizzeri D, Mazzon E, Paterniti I, Cuzzocrea S.

Molecular evidence for the involvement of PPAR-δ and PPAR-γ in anti-inflammatory and neuroprotective ac­tivities of palmitoylethanolamide after spinal cord trauma. J Neuroinflammation; 2013;10(1):20.

Paterniti I, Impellizzeri D, Crupi R, Morabito R, Campolo M, Esposito E, Cuzzocrea S.

Palmitoylethanolamide controls reactive gliosis and exerts neuroprotective functions in a rat model of Alzheimer’s disease.

C Scuderi, C Stecca, M Valenza, P Ratano, MR Bronzuoli, S Bartoli, L Steardo, E Pompili, L Fumagalli, P Campolongo and L Steardo

Symptoms modifying effect of avocado/soybean unsaponifiables (ASU) in knee osteoarthritis. A double blind, prospective, placebo-controlled study. Scand J Rheumatol 2001;30(4):242-247.

Appelboom, T., Schuermans, J., Verbruggen, G., Henrotin, Y., and Reginster, J. Y.

The possible “chondroprotective” effect of the unsaponifiable constituents of avocado and soya in vivo. Drugs Exp.Clin.Res. 1998;24(1):41-50.

Khayyal, M. T. and el Ghazaly, M. A.

Avocado soybean unsaponifiables (ASU) suppress TNF-alpha, IL-1beta, COX-2, iNOS gene expression, and prostaglandin E2 and nitric oxide production in articular chondrocytes and monocyte/macrophages R Y Au ,  T K Al-Talib,  A Y Au,  P V Phan,  C G Frondoza

Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench

Stevan Samardžić, Jelena Arsenijević, Dragana Božić, Marina Milenković, Vele Tešević, Zoran Maksimović

Plant Sterols and Sterolins: A Review of Their Immune-Modulating Properties

Patrick J.D. Bouic, PhD and Johan H. Lamprecht, MD

Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview M. Z. SIDDIQUI*

Processing and Product Development Division, Indian Institute of Natural Resins and Gums, Namkum, Ranchi-834 010, India

Polyphenols benefits of olive leaf (Olea europaea L) to human health

Patricia Vogel, Isabel Kasper Machado, Juliano Garavaglia, Valdeni Terezinha Zani,

Daiana de Souza and Simone Morelo Dal Bosco.

Vitamin C and Immune Function

Anitra C Carr,  Silvia Maggini 

The role of vitamin C in the treatment of pain: new insights

Anitra C Carr,  Cate McCall

Összetétel: Palmitoil-etanolamid (PEA) 16%, maltodextrin, kalcium-karbonát, hidrolizált állati fehérek (csirkéből), avokádó és szója szappanosíthatatlan frakciója (ASU-Avovida®) 6%, gyógynövények átalakításából nyert termékek: (Spirea ulmaria L. * por) 4%, fitoszterolok * 3%, magnézium-sztearát.

Adalékok kilogrammonként: Technológiai adalékok: mikrokristályos cellulóz, szárított kovasav; ízesítők: indiai tömjénfa Boswellia serrata Roxb. ex Colebr .: Olibánum gyanta (tömjén) kivonat * 50 000 mg, Olea europaea L. olajfa kivonat 50 000 mg, vitaminok, provitaminok és olyan kémiailag jól meghatározott anyagok, amelyeknek hasonló hatása van: C-vitamin (20 000 mg)

Összetevők jellemzése (tablettánként)
Palmitoil-etanolamid (PEA) 160 mg
Avokádó és szója szappanosíthatatlan frakciója (ASU-Avovida®) 60 mg
Réti legyezőfű Spirea ulmaria por 40 mg
Fitoszterolok 30 mg
Indiai tömjénfa Boswellia serrata Roxb. ex Colebr .: Olibánum gyanta (tömjén) kivonat 500 mg
Olea europaea L. olajfa kivonat 500 mg
C vitamin 200 mg

Adagolási javaslat

1000 milligrammos tabletta  

Macskáknak                                                                    1/2 tabletta naponta

Kutyáknak 10 kg testsúlyig                                           napi 1 tabletta

Kutyáknak 10-20 kg testsúllyal                                   napi 2 tabletta

Kutyáknak 20-30 kg testsúllyal                                   napi 3 tabletta

Kutyáknak 30-40 kg testsúllyal                                   napi 4 tabletta

40 kg test felett napi 5 tablett

Csomagolás:

45 db tabletta

Adagolási javaslat

Keverjük bele az állat napi takarmányadagjába, vagy közvetlenül a szájon keresztül alkalmazzuk, az állat testömegének megfelelő mennyiségben körülbelül 7-10 egymást követő napon. Szükség esetén ismételje meg további 10 napig, és folytassa addig, amíg szükséges.